istoria Intel & AMD clic aici

storia Intel & AMD

Rivalitatea dintre Intel si AMD a ajuns, în ultimele luni, la punctul ei maxim dupa ce AMD a lansat procesorul Athlon. E pentru prima data când suprematia Intel pe piata a fost mai serios afectata. Cele doua firme fondate în urma cu 30 de ani au avut o istorie diferita si interesanta. Studiind documentele prezentate de cele doua firme, am constatat ca, pe când istoria Intel se leaga mai strâns de realizarea primului PC si de depasirea continua a propriilor performante, istoria AMD se leaga mai degraba de colaborarile cu Intel în privinta tehnologiei si de procesele pe care le-a avut cu acesta pentru patente. Sa începem insa prezentarea. Intel

Fondata la 13 iulie 1968, firma a avut de la început an echipa pe unul dintre cei care realizasera primul circuit integrat, Bob Noyce. Scopul initial a fost impunerea memoriilor semiconductoare pe piata, când memoriile cu miez magnetic erau înca dominante si costau mai putin. A inceput modest, cu o firma japoneza Busicom comandând un set de chip-uri pentru o familie de calculatoare foarte performante. Pe atunci, chip-urile erau realizate în functie de ceea ce trebuiau sa realizeze. Inginerii de la Intel, în loc sa ofere 12 chip-uri diferite realizând lucruri diferite, au construit un singur chip ce putea fi programat în functie de destinatia dorita.
Dându-si seama de inovatia pe care o reprezenta chip-ul, Intel a dorit sa continue pe aceasta linie. Problema care a aparut a fost ca firma Busicom detinea drepturile asupra acestui chip. In consecinta, fiindca firma japoneza trecea printr-o perioada grea, Intel a platit 60.000 de dolari si a început sa dezvolte chip-ul, fara a mai insista pe memoriile semiconductoare.
La sfârsitul lui 1971, Intel a lansat procesorul 4004. Avea 2300 de tranzistoare, costa 200 de dolari si avea puterea de calcul a unui calculator ENIAC. 4004 executa 60.000 de operatii pe secunda, o realizare deosebita pentru acele vremuri.
La scurt timp dupa lansarea 4004, Intel a lansat procesorul 8008, care lucra pe opt biti, dublu fata de 4004. Pâna în 1981, famila de procesoare s-a îmbogatit cu 8086 si 8088. In acest punct, Intel a fost contactat de marele producator de calculatoare IBM. Era pentru prima data când IBM apela la producatori externi pentru componentele calculatoarelor sale. Erau, de asemenea, foarte stricti în privinta confidentialitatii. Când aveau o problema, inginerii de la Intel stateau în spatele unei cortine negre, dincolo de acesta fiind inginerii de la IBM. Acestia le prezentau problema si cei de la Intel trebuiau, fara sa vada ceva, sa dea indicatii pentru a o rezolva.
In 1982, Intel a lansat procesorul 80286. Avea 126.000 de tranzistoare si era de trei ori mai rapid decât celelalte procesoare pe 16 biti de pe piata. In 1985 lanseaza 80386, revolutionând cu cele 275.000 de tranzistoare si cele 5 milioane de operatii pe secunda piata procesoarelor. Urmatorul din serie a fost 80486, în 1989. Avea 1,2 milioane de tranzistori, coprocesor inclus si era de 50 de ori mai rapid decât procesorul original 4004.
In 1993 Intel lanseaza procesorul Pentium. Avea 3,1 milioane de tranzistori si 90 de MIPS – de aproximativ 1.500 de ori mai rapid decât 4004. In 1995 se lanseaza Pentium Pro, cu 5,5 milioane de tranzistori pe chip, cache de mare viteza si peste 300 MIPS. In 1997 si 1998 apar procesoarele Pentium II si Celeron, primul având 7,4 milioane de tranzistori pe chip si prezenta instructiuni MMX.
Ce a urmat este de acum extrem de cunoscut: Pentium II Xeon, Mendocino sunt astazi o alegere populara.

AMD
La 1 mai 1969 firma este fondata de Jerry Sanders si alti sapte oameni. Dorinta lor era de a construi o companie puternica de semiconductoare pentru diferite segmente ale pietei. Sediul initial a fost sufrageria unuia dintre co-fondatori, John Carey, dar în scurt timp s-au mutat în doua camere ale unei companii din Santa Clara. Pâna în septembrie, AMD a adunat banii necesari pentru a începe manufacturarea produselor si pentru a se muta în primul sediu permanent, în Thompson Place, Sunnyvale.
In primii cinci ani, compania a realizat produse concepute de alte firme, îmbunatatindu-le pentru viteza si eficienta. Spre sfârsitul celui de-al cincilea an, AMD avea 1.500 de angajati realizând peste 200 de produse diferite – unele dintre ele patentate – aducând un venit de aproape 26,5 milioane de dolari.
In urmatorii cinci ani, AMD a avut o perioada de recesiune, fiind nevoita sa impuna 44 de ore lucratoare pe saptamâna pentru angajatii sai. In 1976 AMD semneaza cu Intel o întelegere în privinta patentelor. In 1978 firma atinge 100 de milioane de dolari venit iar în 1979 se începe productia în Austin.
In 1981 chip-urile AMD sunt incluse pe naveta spatiala Columbia. In 1982 AMD si Intel semneaza o întelegere pentru schimb de tehnologie pentru familia de procesoare iAPX86.
In 1984 AMD este inclusa în lista celor mai bune 100 de companii din America. In 1985 fabricile 14 si 15 îsi încep activitatea în Austin. In octombrie 1986, datorita unei recesiuni prelungite, AMD anunta prima restructurare de personal de peste o decada. In aprilie 1987 AMD initiaza o actiune de arbitrare impotriva Intel si absoarbe compania Monolithic Memories.
In 1991 AMD a introdus famila de procesoare AM386, spargând monopolul Intel. In februarie 1992 procesul Intel – AMD înceteaza, firma obtinând drepturi depline pentru producerea si comercializarea familiei de procesoare Am386. In aprilie 1993 este realizat procesorul Am486. In martie 1994 se confirma juridic drepturile AMD asupra microcodului din coprocesorul matematic 287 de la Intel.
Intre 1994 si 1997 firma continua sa realizeze procesoare din ce în ce mai performante, culminând cu procesorul Athlon.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s