A urmat „visul american” si a construit un imperiu. Povestea lui Steve Jobs

In 1976, Steve Jobs, impreuna cu Steve Wozniak, Ronald Wayne si mai tarziu cu finantare din partea unui semi-pensionar al Intel, manager de produs pe piata si inginer A.C. „Mike” Markkula Jr., fondeaza Apple.

Inainte de a co-infiinta Apple, Wozniak a fost hacker. Jobs si Wozniak erau prieteni de cativa ani, ei s-au cunoscut in 1971, cand amicul lor comun, Bill Fernandez, l-a prezentat pe tanarul de 21 de ani, Wozniak, lui Job, pe atunci in varsta de 16 ani.

Steve Jobs tinerete

Steve Jobs a reusit sa-l convinga pe Wozniak sa asambleze un calculator si sa-l vanda. Pe masura ce Apple a continuat sa se extinda, compania a inceput sa caute un director cu experienta care sa administreze eficient dezvoltarea acesteia.

In 1978, Apple l-a recrutat pe Mike Scott de la National Semiconductor pentru postul de CEO (director executiv).

In 1983, Steve Jobs l-a ademenit pe John Sculley de la Pepsi-Cola sa vina la Apple pe postul de CEO ( director executiv), intrebandu-l : „Vrei sa vinzi apa cu zahar toata viata ta sau vrei sa vii cu mine si sa schimbi lumea?” In anul urmator, Apple a difuzat la televiziune o reclama de Super Bowl intitulata „1984„.

Steve Jobs tinerete

La adunarea anuala a actionarilor, din 24 ianuarie 1984, Jobs, vizibil emotionat, a prezentat calculatorul Macintosh audientei entuziaste; Macintosh a devenit primul calculator de dimensiuni mici, cu interfata grafica pentru utilizator, care a a fost comercializat cu succes. Dezvoltarea a fost inceputa de Jef Raskin, fiind preluata mai tarziu de Jobs

NeXt Computer

Aproape in acelasi timp, Jobs a infiintat o alta companie de calculatoare, numita NeXT Computer. La fel ca Apple Lisa, statia de lucru NeXT era avansata tehnologic, cu toate acestea era in mare parte respinsa de industrie drept cost-prohibitiv.

Printre cei care si-au putut permite, totusi, o statile de lucru NeXT au castigat adepti datorita punctelor lor forte tehnice, devenind lider printre acestea, fiind orientate spre dezvoltarea sistemului software.

Pixar si Disney

In 1986, Jobs a cumparat Graphics Group ( mai tarziu denumit Pixar) de la Lucasfilm, divizia grafica de calculatoare, pentru pretul de 10 milioane de dolari, din care 5 milioane de dolari fiind date companiei ca si capital.

Intoarcerea la Apple

In 1996, a anuntat ca va vinde compania NeXT pentru 429 de milioane de dolari. Afacerea s-a finalizat spre sfarsitul anului 1996, aducandu-l pe Jobs inapoi in cadrul companiei pe care a co-infiintat-o. In scurt timp acesta a devenit CEO interimar al Apple.

Steve Jobs tinerete

La 2000 Macworld Expo, Jobs a renuntat oficial la interimat devenind CEO permanent. In ultimii ani, compania s-a extins introducand si imbunatatind alte aparate digitale. Odata cu introducerea playerul muzical portabil iPod, iTunes software de muzica digitala, precum si la iTunes Store, compania a facut incursiuni in electronice de consum si de distributie de muzica.

Era iPhone.

In 2007, Steve Jobs a lansat iPhone si a lansat o noua era in telefonia mobila. In mai putin de 4 ani, Apple a reusit sa devanseze Nokia pe o piata unde gigantul finlandez parea de neclintit. iPhone 5 urmeaza sa fie lansat in 2011.

iPad este urmatoarea mare inventie a companiei condusa pana miercuri de Steve Jobs. Lansata in aprilie 2010, tableta i-a facut pe oameni sa se intinda pe cozi kilometrice in asteptarea ei si s-a vandut in 3 milioane de exemplare in doar 80 de zile.

Lupta cu boala n-a fost una deloc usoara pentru miliardar. Operat de cancer la pancreas, Jobs a luat o scurta pauza, dar a revenit apoi chiar daca imaginile aratau cat de mult sufera.

Vezi si: VIDEO care socheaza lumea: Steve Jobs, clatinandu-se pe picioare

Steve Jobs lasa in spate un gigant ce in 2011 a ajuns sa detina lichiditati mai multe decat Statele Unite ale Americii.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s