Steve Jobs: Moartea este cea mai bună invenţie a vieţii

„Uneori, viaţa te loveşte în cap ca o cărămidă. Nu vă pierdeţi încrederea! Sunt convins că ceea ce mi-a dat forţă să merg înainte este faptul că iubesc ceea ce fac. Ăsta e momentul în care am fost cel mai aproape de moarte şi sper să nu mai am parte de unul similar în viitor. Dar pentru că am trecut prin astfel de momente, vă pot spune cu mai multă autoritate decât atunci când moartea nu era pentru mine decât un concept intelectual: nimeni nu vrea să moară. Chiar şi oamenii care vor să ajungă în Rai – nu vor să moară ca să ajungă acolo. Şi totuşi…moartea este destinaţia la care ajungem toţi. Nimeni nu poate scăpa de ea. Şi aşa şi trebuie să fie, pentru că moartea este cea mai bună invenţie a vieţii. Timpul vostru este limitat, aşa că nu-l irosiţi trăind viaţa pe care alţii au trasat-o pentru voi. Nu vă lăsaţi manipulaţi de o dogmă – nu trăiţi după concluziile la care au ajuns alţii! Nu lăsaţi zgomotul opiniilor altora să acopere vocea voastră interioară. Şi, cel mai important: aveţi curajul de a vă urma inima şi intuiţia. Ele ştiu deja ceea ce trebuie să fiţi. Restul este secundar. Rămâneţi înfometaţi! Rămâneţi naivi!”

Sunt cuvintele lui Steve Jobs, rostite în 2005 la Universitatea Stanford, după ce suferise o operaţie pentru cancerul pancreatic. Jobs a reflectat atunci asupra vieţii şi a morţii, asupra creativităţii, îndemîndu-i pe tineri să nu irosească timpul şi să fie…vizionari. Aşa cum el însuşi a fost.

Steve Jobs a murit la 56 de ani, după o lungă luptă cu cancerul. Acum doar câteva zile, succesorul său la conducerea companiei prezenta lumii, fără efervescenţa lui Steve, noul telefon Apple.

Mult mai mult decât un simplu director, Jobs s-a implicat personal în dezvoltarea şi vânzarea produselor ca iPod, iPhone şi iPad – care pe de-o parte au adus un succes fără precedent companiei, iar pe de alta au revoluţionat divertismentul şi telecomunicaţiile din lumea întreagă.

La sfârşitul anilor ’70, Steve Jobs a înfiinţat, alături de prietenul său Steve Wozniak, compania de electronice Apple (Măr), numită astfel după fructul favorit al lui Jobs. Au produs primul calculator personal, un obiect care putea fi folosit acasă, avea un aspect domestic, departe de instalaţiile industriale care erau pe atunci calculatoarele.

Wozniak era tehnicianul, Jobs responsabil cu vânzările şi promovarea. Iniţial cei doi au avut un imens succes, au început să atragă finanţări. Jobs avea însă stilul autoritar şi dur pe care şi l-a păstrat toată viaţa, voia să controleze mereu produsul finit. La sfârşitul anilor ’70 însă, din cauza unor disensiuni cu partenerii, Steve Jobs a fost îndepărtat chiar din firma pe care o înfiinţase. În anii ’80 a început să se implice într-un domeniu pe atunci de avangardă şi extrem de scump: animaţia pe calculator. A cumpărat departamentul de grafică electronică Lucasfilm de la celebrul regizor al „Războiului Stelelor”, George Lucas, şi a înfiinţat Pixar. Noul studio de animaţie a ajuns un uriaş succes, în portofoliul căruia se numără, printre altele, seria de filme „Povestea Jucăriilor” sau „Maşini”.

În 1996, Steve Jobs a revenit la Apple. În aplauzele angajaţilor, el a fost prezentat de directorul de atunci Gilbert Amelio drept un vizionar.

În anii 2000, produsele cu litera „i” în faţă revoluţionau divertismentul: celebrul iPod a fost un uriaş succes. Nu era primul de acest fel, dar era extrem de simplu, intuitiv şi avea un design nonconformist tocmai prin simplitatea sa.

Toate produsele Apple marca Steve Jobs au urmat aceleaşi principii – că a fost vorba despre site-ul iTunes, care a răsturnat principiile industriei muzicale, telefonul iPhone sau tableta iPad.

Fostul său partener Steve Wozniak îşi aminteşte că marele talent pe care îl avea Jobs era să înţeleagă exact ce îşi doresc oamenii.

Oameni din toată lumea îl consideră pe Steve Jobs un vizionar.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s