Aproape jumătate dintre PC-urile din România sunt vulnerabile la atacuri informatice

Experţii Lab avertizează că aproape jumătate dintre utilizatorii români nu îşi actualizează programele instalate pe computer, deşi folosesc software gratuit pentru care nu este necesară cumpărarea unei licenţe.  PC-urile utilizate de aceştia devin astfel vulnerabile la atacuri informatice, care exploatează breşe de securitate în versiuni vechi de software.

47,4% dintre computerele personale din România sunt vulnerabile la atacuri informatice deoarece nu rulează cea mai recentă versiune de Winamp. Astfel, toate variantele media player-ului mai vechi de versiunea 5.621 permit unui potenţial atacator să acceseze de la distanţă computerul victimei.

vulnerabilitati soft

„În general, punem cauza nivelului ridicat de vulnerabilitate a sistemelor din România pe umerii pirateriei – de cele mai multe ori, crack-urile pentru software-ul piratat nu funcţionează decât pentru anumite versiuni, determinându-i astfel pe utilizatorii de software piratat să renunţe la funcţiile de autoupdate în aplicaţii“, a spus Ştefan Tănase, Senior Regional Researcher, EEMEA, Global Research and Analysis Team. „Totuşi, dacă ne uităm la TOP 3 vulnerabilităţi prezente în spaţiul cibernetic românesc, acestea sunt prezente în pachete software gratuite, indicând că motivul principal al nivelului ridicat de vulnerabilitate îl reprezintă neglijenţa utilizatorului individual, care nu întelege importanţa update-urilor, mai ales a celor de securitate“, a încheiat Tănase.

Al doilea cel mai periculos software din România ale cărui vulnerabilități pot fi exploatate este Java. Pentru a proteja computerul, este indicată utilizarea celei mai noi versiuni, care poate fi descărcată gratuit de pe website-ul Java.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s