TRATATUL ACTA A SUPARAT O LUME INTREAGA!

ACTA – Prevederile unui tratat care a infuriat Europa

ACTA (Tratatul Comercial impotriva Produselor Contrafacute) atrage critici si in Romania, dupa ce a starnit reactii dure in randul internautilor si a membrilor Parlamentului European. La sfarsitul acestui articol veti gasi link-ul catre versiunea integrala a tratatului ACTA.

Sunt cateva tari care nu semnat tratatul ACTA. Este vorba de Germania, Olanda, Cipru, Estonia si Slovacia, tari care au refuzat sa semneze acest document deoarece l-au considerat prea dur, potrivit avocatnet.ro.

Acordul a fost ratificat de 22 de state ale Uniunii Europene, inclusiv de Romania, si mai are nevoie doar de aprobarea Parlamentului European pentru a fi aplicat. Cei de la Anonymous i-au avertizat deja pe romani ca ACTA este primul pas catre dictatura pe Internet, deoarece acest tratat va limita libertatea de exprimare.

ACTA va intra in vigoare doar daca va fi ratificat de Parlamentul European. Proiectul de lege va intra in dezbatere in luna iunie.

Ce prevede ACTA

Prevederile ACTA vizeaza masuri comune de lupta impotriva pirateriei si a comercializarii produselor contrafucte. Astfel, calculatoarele si telefoanele vor putea fi verificate fara drept de apel, pentru a se afla daca intreg continutul este licentiat!

Mai mult, ne vor putea fi supravegheate conversatiile pe Messenger si pe e-mail. Se poate ajunge chiar si la deconectarea utilizatorilor de la Internet, urmata de amendarea lor la abateri viitoare sau chiar la condamnarea acestora la inchisoare, potrivit Realitatea TV.

Ce cred romanii despre ACTA

Pe de alta parte, specialistii din Romania considera ca ACTA contine si lucruri pozitive, insa lasa loc si pentru abuzuri din partea autoritatiloir. Dragos Stanca, specialist in comunicare media, a spus la Realitatea TV ca tratatul ACTA contine o multime de lucruri pozitive, insa lasa in acelasi timp loc pentru abuzuri ale autoritatilor.

„ACTA e un document foarte amplu, insa ce trebuie spus este ca nu se refera doar la partea legata de online. Intentia sa e una pozitiva, de a limita furtul de proprietate intelectuala, pornind la diverse medicamente care se copiaza pana la retete si asa mai departe. Partea care se refera insa la comunicarea online si la partea de internet in general este extrem de controversata si lasa loc unor abuzuri ale autoritatilor, mai ales in statele cu o democratie mai putin consolidata”, a expus Dragos Stanca pericolele ACTA (Tratatul Comercial impotriva Produselor Contrafacute).

Dragos Stanca a dat si exemple ale acestor posibile abuzuri: dreptul de a se verifica daca tot ce exista pe un calculator sau pe un mobil este licentiat.

„ACTA este foarte des comparat cu proiectul de lege american SOPA. Actul in sine contine multe lucruri pozitive, insa lasa loc multor abuzuri. Spre exemplu, este vorba de dreptul de a se verifica daca tot ce exista pe un calculator sau pe un mobil este licentiat. In esenta, lucrul asta nu este un lucru rau. insa, pe acest pretext o autoritate poate sa-mi intre in telefon sau in calculatorul, fara un mandat din partea unui magistrat”, a oferit specialistul in comunicare new media un exemplu clar.

Mesaj Anonymous catre romani

Organizatia Anonymous a adresat, vineri, un al doilea mesaj de romanilor, pe fondul protestelor care afecteaza tara de doua saptamani, atragand atentia asupra legii ACTA care, potrivit hackerilor, va limita libertatea de exprimare si va fi primul pas catre dictatura pe Internet, transmite agentia Mediafax.

„Salutari cetateni ai Romaniei, noi suntem Anonymous! In timp ce protestele voastre pierd din intesitate din cauza vremii nefavorabile si politicienii vostri isi continua circul pe ecranele televizoarelor, Parlamentul European a semnat ACTA, care impune o dictatura pe Internet: fiecare aspect al vietii activitatii voastre pe Internet va fi monitorizat”, se arata in mesaj.

Organizatia mai arata ca ACTA ia dreptul de a furniza sau de a primi informatii pe internet. „Ar trebui sa stiti ca dincolo de jocuri video, filme si divertisment in general, exista lucruri importante care ii aduc pe oameni impreuna: comunicarea. Dreptul de a furniza si primi informatie este luat odata ce ACTA a fost semnat. (…) „Trebuie sa realizati ca acesta este primul pas catre o dictatura care va limita libertatea de exprimare, drepturile noastre si, in cele din urma, dreptul de a trai pe aceasta planeta. Dar sa nu va temeti deoarece Anonymous este de partea voastra”, se arata intr-un mesaj postat pe Youtube.

Vezi mesajul transmis de Anonymous catre romani la finalul acestui articol.

Un raportor din PE a demisionat din cauza ACTA

Raportorul PE al Acordului international pentru combaterea contrafacerilor (ACTA), francezul Kader Arif, a demisionat vineri denuntand negocierile cu privire la acest text controversat pe care l-a calificat drept o „mascarada”, afirmand ca lanseaza „un semnal de alarma”, relateaza Mediafax, care citeaza BBC News Online.

„Condamn intregul proces care a condus la semnarea acestui acord, si anume lipsa consultarii societatii civile, lipsa transparentei inca de la inceputul negocierilor, intarzieri repetate ale semnarii textului fara nicio explicatie, respingerea recomandarilor Parlamentului asa cum au fost formulate intr-o serie de rezolutii”, scrie Arif, motivandu-si demisia.

Demisia sa survine dupa o serie de proteste in Polonia, unde mii de demonstranti au iesit in strada pentru a denunta semnarea acordului, cu banere pe care se putea citi „Nu cenzurii” si „Internet liber”. La inceputul saptamanii, hackerii au atacat site-uri ale Guvernului polonez, inclusiv al premierului Donald Tusk.

22 de state au semnat tratatul ACTA

Reamintim ca reprezenzanti din 22 de state membre UE si Uniunea Europeana au semnat joi la Tokyo Tratatul Comercial Anti-Contrafacere (ACTA), care nu va putea intra insa in vigoare fara aproarea Parlamentului European. Scopul acordului (intre UE, SUA, Australia, Canada, Japonia, Mexic , Maroc, Noua Zeelanda, Singapore, Coreea de Sud si Elvetia) este, potrivit PE, acela de a consolida respectarea drepturilor de proprietate intelectuala, inclusiv online, si de a combate contrafacerea si pirateria pentru bunuri precum haine de lux, muzica si filme.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s