Tratatul ACTA se clatina. „Acordul poate fi ingropat inainte de vara”!!!

Eurodeputatii care se opun ACTA au afirmat ca au obtinut o victorie refuzand ca votul Parlamentului European, foarte critic la adresa acordului, sa fie intarziat de o sesizare a Curtii Europenede Justitie.

Cu 21 de voturi pentru, cinci impotriva si doua abtineri, deputatii Comisiei de Comert International au decis sa nu intarzie, printr-o consultare prealabila a Curtii Europene de Justitie, calendarul care prevede un vot cu privire la ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement – Acordul multilateral cu privire la contrafacere) intr-o sesiune plenara din iunie.

„Este primul semn ca Parlamentul este pregatit sa respinga ACTA”, a comentat social-democratul german Bernd Lange, spunand ca se asteapta ca acordul sa poata fi „ingropat inainte de vara”.

Reprezentantul verzilor, Yannick Jadot, a salutat, de asemenea, faptul ca „Parlamentul European ramane ferm si decis sa nu intarzie dezbaterea”.

Comisia Europeana „cauta inainte de toate sa intarzie votul cu unul sau doi ani, timp in care presiunea populara si politica impotriva ACTA ar scadea”, a apreciat reprezentantul verzilor Sandrine Belier, relevand ca, acum executivul poate cu toate acestea sa decida de unul singur inaintea Curtii.

Comisia Europeana a anuntat la 22 februarie intentia de a sesiza Curtea de Justitie a UE pentru a verifica daca acordul nu incalca drepturile fundamentale. Mai multe state europene, printre care Germania, Polonia, Austria, Cehia, Romania si Slovenia au blocat deja pregatirile pentru ratificarea acordului.

Negociat intre Uniunea Europeana, Statele Unite, Japonia, Canada, Noua Zeelanda, Australia, Singapore, Coreea de Sud, Maroc, Mexic si Elvetia ACTA vizeaza lupta impotriva contrafacerii in sens larg, de la medicamente si alte marfuri la descarcarile ilegale de pe Internet.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s