Invenție uimituare A fost creat un robot zburător de dimensiunile unei muște!

Insectele se numără printre cele mai misterioase creaturi zburătoare de pe Terra. Ele pot pluti, se pot deplasa uşor în orice direcţie şi pot evita cu uşurinţă obstacolele. Acum, un grup de ingineri de la Universitatea Harvard au fost inspiraţi de insecte pentru a construi cei mai mici şi mai agili roboţi zburători.

robotei_05959800

Kevin Ma, un inginer specializat în robotică, a reuşit alături de colegii săi să construiască un roboţel zburător de dimensiunile unei muşte ce poate zbura într-un mod similar acestor insecte, scrie descopera.ro.

„Este o reuşită extraordinară în inginerie, rezultatul a 15 ani de eforturi”, a comentat Ronald Fearing, un inginer de la Universitatea California, Berkeley.

Dispozitivul foloseşte straturi ultrasubţiri de materiale pentru a permite aripilor insectei-robot să bată de 120 de ori pe secundă, la fel ca o muscă adevărată. „Pentru a reuşi acest lucru a fost nevoie de inovaţii importante în tehnicile de fabricaţie şi de proiectare”, a explicat Fearing.

Aripile robotului sunt realizate dintr-un strat subţire de poliester ranforsat cu „coaste” din fibre de carbon, iar „muşchii” robotului sunt realizaţi din cristale piezoelectrice ce se strâng sau se întind în funcţie de voltajul aplicat.

Unele componente măsoară doar câţiva micrometri în diametru, astfel că sunt extrem de dificil de realizat folosind tehnologiile convenţionale. Cercetătorii au recurs la un procedeu inedit de îndoire a materialelor, similar celui folosit în cazul cărţilor pentru copii de tip pop-up. Astfel, inginerii au conceput straturi de materiale plate, capabile de a fi îndoite, ce aveau „balamale” flexibile ce permiteau realizarea structurii tridimensionale. „E mai uşor de realizat structuri bidimensionale pe care să le îndoim ulterior pentru a realiza structuri tridimensionale decât să producem direct structuri tridimensionale”, a explicat Ma.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s