Primul autobuz electric testat In Romania- 2013

Firma Cefin Trucks a adus, ieri, în municipiu, un autobuz electric pentru a le arăta autorităţilor locale cât de avantajoase sunt aceste mijloace de transport * Primăria ar vrea să cumpere, cu fonduri externe, 18 autobuze electrice, pentru a reînnoi parcul auto al societăţii Transport Public Local * în prezent, 30 dintre cele 33 de autobuze ar trebui casate

Suceava ar putea fi primul oraş din Moldova cu autobuze electrice. Primăria vrea să reînnoiască parcul auto al Societăţii de Transport Public Local (TPL) cu cel puţin 18 maşini mai prietenoase cu mediul înconjurător.
Ca să convingă municipalitatea că autobuzele electrice sunt mai avantajoase decât cele pe bază de combustibil lichid, directorul firmei Cefin Trucks, Stefano Albarosa, a venit ieri la Suceava. Managerul a adus un autobuz electric, care a circulat prin oraş. Înainte să plece la drum, autobuzul a fost parcat în faţa Primăriei Suceava, unde a putut fi admirat de trecători.
Tehnologie scumpă
Primarul Ion Lungu a spus că un autobuz electric are o autonomie de 200 de kilometri. „Costurile de aprovizionare cu energie electrică sunt mai mici faţă de cele pentru combustibil”, a explicat Lungu. Darie Romaniuc a dat asigurări că s-ar rezolva foarte uşor şi problema punctelor de alimentare cu energie care deocamdată nu există în oraş. „Ne bucurăm să prezentăm o tehnologie de vârf unui client cu care avem o relaţie deosebită. Cefin are o relaţie de lungă durată cu Transport Public Local Suceava, în ceea ce priveşte livrarea de autobuze, care a început în 2006, şi sperăm ca tot compania noastră sa aducă, în Suceava, primele autobuze electrice”, a declarat Stefano Albarosa.
Realmente, maşinile electrice sunt mai prietenoase cu mediul, însă sunt şi foarte scumpe. „Cei care au venit la Suceava ca să ne arate autobuzul nu au vrut să ne spună preţul. Au scăldat-o şi ne-au spus că este în funcţie de dotări. Eu estimez că un astfel de autobuz este în jur de 300.000 de euro”, a explicat Romaniuc. Preţul este foarte mare în comparaţie cu posibilităţile financiare ale oraşului în momentul de faţă. „Avem un proiect şi aşteptăm finanţare externă”, a spus Romaniuc.
Ion Lungu nu vrea însă să renunţe la ideea achiziţiei autobuzelor electrice şi a explicat că dacă se vor obţine fonduri în acest sens, atunci autobuzele vechi vor putea circula în zona metropolitană, iar cele electrice prin oraş.
Autobuzele vechi, bune de casat
Maşinile TPL sunt, în mare parte, bune de casat şi ar trebui retrase de pe traseu. Directorul societăţii, Darie Romaniuc, a declarat că 30 din cele 33 de autobuze aflate în parcul auto ar trebui casate fiindcă au parcurs peste 600.000 de kilometri fiecare. Maşinile au devenit un adevărat pericol pentru suceveni şi două deja au luat foc în timp ce se aflau în trafic. Din fericire, nu au existat victime omeneşti. Primarul Ion Lungu a reamintit că municipalitatea are în vedere înfiinţarea unui parc de autovehicule electrice, primii paşi fiind proiectul de înfiinţare a unei infrastructuri specifice cu fonduri elveţiene nerambursabile în valoare de 2 milioane de franci. Dacă proiectul va primi finanţare, la Suceava ar urma să ajungă 18 autobuze electrice.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s